In 2016 reisden wij met onze kinderen (toen 5 en 7) naar Japan. We trokken vier weken rond met onze rugzak en ontdekten 5 absolute must-do’s tijdens je reis door Japan met je kinderen! Dit zijn onze 5 tips. Wil je weten welke highlights je beslist moet zien tijdens je reis met kinderen door Japan? Lees dan dit artikel.

1. Reis met de trein

Toen wij naar Japan gingen met onze kinderen (toen 5 en 7) kozen wij ervoor om te gaan rondreizen met het openbaar vervoer en dan vooral met de trein. De treinen in Japan rijden perfect op tijd en er is een handige app die je kunt downloaden. Die app werkt hetzelfde als de NS app die we in Nederland kennen, dus je typt je vertrekstation en -tijd in en je eindstation en dan zie je direct (in het engels) waar je moet zijn en welke trein je moet hebben. Ideaal!

Als je met de trein door Japan wilt reizen moet je wel al in Nederland de Japan Railpass kopen. Wij kozen voor onze reis van 4 weken voor een pass die 3 weken geldig is en bestelden hem bij Japan Rail Pass NL. Ze zijn niet goedkoop, maar het is absoluut het geld waard. Losse treinritten in Japan zijn vrij prijzig.

Let wel op dat je Rail Pass voor bepaalde treinen niet geldt! Maar, leuk is ook dat bepaalde speciale treinen juist weer wel binnen de Rail Pass vallen, zoals treintjes tegen hele steile berghellingen en sommige metrotreinen in Tokyo.

Onze kinderen vonden de treinreizen heerlijk. Onderweg lazen ze boekjes, tekenden ze wat of deden ze spelletjes. Ze keken helaas wat minder uit het raam dan wij gehoopt hadden, maar wel kwamen ze onderweg veel in contact met Japanners. Iedereen vond hen natuurlijk super ‘kawaii’ (= schattig) en van iedereen kregen ze snoepjes, een origami-figuurtje of een aai over hun bol en vooral een hele brede glimlach en als ze geluk hadden ook nog een heel verhaal in het Japans.

2. Overnacht in AirBNB’s

Al bij de voorbereidingen van onze reis ontdekten we dat hotels in Japan behoorlijk prijzig zijn. Daarom kozen wij vaak voor AirBNB’s! Het leuke van overnachten in AirBNB’s in Japan is dat je de routebeschrijving vaak krijgt aan de hand van foto’s. Je volgt dus de foto’s met daarbij korte engels aanwijzingen. Bijvoorbeeld een foto van een winkel en daarbij ‘go right’. En dat werkt! Binnen no-time stonden we telkens op de plaats van bestemming.

Voor de kinderen was dat natuurlijk een prachtige puzzeltocht.

Nog een voordeel van AirBNB’s is het feit dat vrijwel overal een wasmachine staat. En hoe het precies werkt weet ik niet maar al die Japanse wasmachines wassen supersnel! Binnen een half uur waren de kleren weer schoon.

3. Leer lokale spellen en activiteiten

Naast het logeren in AirBNB’s, overnachtten wij ook in kleine B&B’s en kloosterhotels. Vaak word je daar al door de bewoner verwelkomd en, zeker als je met kinderen reist, zijn ze heel welwillend om je niet alleen te vertellen over Japanse gebruiken, maar ook om je dat te laten zien. Met veel geduld kreeg onze dochter een privé workshop origami en leerde onze zoon tellen in het Japans en de cijfers te kalligraferen. In beide gevallen door de eigenaresse van onze B&B.

Het viel ons sowieso op dat als we met onze kinderen op straat liepen, zij al snel werden aangesproken en uitgenodigd voor deelname aan spellen of andere activiteiten. Zo stuitten we in Tokyo op een groepje oude mannen die een soort tol-spel deden. We stonden nog geen 3 seconden te kijken of onze kinderen kregen een tol in hun handen en hun begeleiders begonnen met handen en voeten uit te leggen hoe het spel gespeeld moest worden en hielpen onze kinderen daarbij.

4. Ga wandelen in een berenbos

De oude postweg tussen Magome en Tsumago is een prachtige route van ongeveer 7,5 km. Wij startten in Magome en liepen naar Tsumago vanwaar we weer een bus terug namen naar Magome. Onderweg loop je tussen de rijstvelden door, langs watervallen en door kleine dorpjes. Ook zijn er langs de route wat plekken om te pauzeren en een kopje thee (of iets anders) te drinken. Maar het leukst vonden onze kinderen de stukjes die liepen door een echt ‘berenbos’! Aan het begin van ieder bos stond een paal met een bel die je moest luiden, zodat de beren zouden weten dat je eraan kwam en ze geen gevaar zouden vormen. Of het nu echt nodig was of niet om de bel te luiden, of hoeveel beren er nu daadwerkelijk rondliepen in die stukken bos, weet ik niet. Feit is wel dat onze kinderen het bijzonder spannend vonden!

5. Bezoek een speelgoedwinkel

De speelgoedwinkels in Japan zijn een attractie op zich. Alle bekende figuren die (in ieder geval onze) kinderen al kennen van Netflix, zoals Pokemon en Hello Kitty, komen daar levensgroot aan bod. En werkelijk ALLES is te koop van die figuren, je kunt het zo gek niet bedenken.

Heel vaak is er in de speelgoedwinkel ook een gedeelte met een soort kauwgomballenautomaten waar je geld in werpt, aan een knop draait en er vervolgens een balletje uit valt waarin dan een poppetje zit. Die automaten staan gesorteerd op tekenfilmserie, maar het is dus altijd maar de vraag welk figuurtje eruit komt rollen.

En als je heel veel geluk hebt dan lopen in de speelgoedwinkel ook nog mensen (vooral meisjes) rond die zelf verkleed gaan als een tekenfilmfiguur of zich in ieder geval ‘popperig’ kleden. Onze dochter keek haar ogen uit en wilde met iedereen op de foto!

Volg en like Antropomo
Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Pinterest
Instagram