Wij (mijn man, onze twee kinderen van 5 en 7 en ik) reisden in Japan met het openbaar vervoer. Vanuit Nederland hadden wij al een Japan Rail Pass aangeschaft en zo konden we overal per trein komen.

In totaal hadden we 4 weken de tijd en daarom hadden we Japan Rail Pass van 3 weken gekocht, want in totaal zouden we ook ongeveer 1 week in Tokyo zijn, inclusief de aankomst- en vertrekdagen. Bovendien kun je in Tokyo zelf de pas niet gebruiken voor alle (metro)treinen, dus voor het bezoeken van Tokyo zelf hadden we de pas niet nodig.

Onze route ging van Tokyo naar Nikko, Magome, Takayama, Kyoto, Osaka, Koya-San, Nara, Hakone weer terug naar Tokyo. Hieronder zal ik per plaats aangeven waar wij sliepen, wat er te zien is in die plaatsen en wat wij ervan vonden. Alle accommodaties hebben wij van tevoren in Nederland geboekt, vooral omdat wij met kinderen rondreisden en we graag met zijn allen op een kamer wilden slapen. Familiekamers zijn niet heel dik bezaaid in Japan, vandaar dat wij alles al van tevoren hadden geboekt.

Onze bestemmingen

1. TOKYO (2 dagen)

Accommodatie| Hier verbleven wij in dit erg mooie AirBNB appartement in de wijk Asakusa. Na afloop van de reis vonden we dit appartement nog altijd de mooiste accommodatie van de hele reis.

Bezienswaardigheden | Wij bezochten de Sensō-ji tempel, die op loopafstand was van ons appartement. Ook gingen we naar de wijken Ueno en Yanaka, waar de bebouwing meer traditioneel is. Op elke hoek van de straat een tempel(tje) en ook de begraafplaatsen zijn een bezoekje waard.

Onze mening | Tokyo is echt een enorm toffe stad. Het bruist en tegelijkertijd is het heel traditioneel en rustig.

2. NIKKO (2 dagen)

Accommodatie | In Nikko verbleven wij in de B&B van Scout, ook geboekt via AirBNB. Scout is een enorm vriendelijke Amerikaan die op enig moment in Japan is blijven hangen. Hij rijdt de hele dag op en neer tussen Nikko (station), zijn B&B en het tempelcomplex van Nikko. De rit naar zijn B&B vanuit het station duurt ongeveer een half uur, maar dan ben je ook wel op een prachtige plek in het bos, aan de rivier. Nadeel is wel dat er niets in de buurt is: geen restaurant, stadje of andere activiteit, je bent afhankelijk van Scouts taxidiensten, of je moet er zelf met de auto naartoe gaan. In de B&B slaap je op Japanse wijze: dus op matrasjes op de grond.

Bezienswaardigheden | De reden waarom je naar Nikko komt is het tempelcomplex dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het stadje zelf stelt namelijk niets voor, maar de tempels zijn prachtig. Ook die liggen in de bossen, dus alleen de omgeving is al mooi. Wij hebben een halve dag rond gelopen tussen de tempels en zijn toen vanuit het complex langs de rivier gaan wandelen, waarbij je ook langs de beroemde rij Jizo beelden komt. Op de tweede dag namen we vanuit Nikko de bus richting Yumoto onsen, om te gaan wandelen naar de Ryuzu waterval. Dit is een aangelegd pad door bos, maar ook door open veld. Een prachtige, goed begaanbare route.

Onze mening | In Nikko wil je vooral de tempels zien. Deze kun je in 1 dag bekijken en als je niet wilt wandelen, kun je daarna ook weer weg. Scouts B&B is prima, maar wij vonden het wel echt jammer en onhandig dat we vanuit daar niet gemakkelijk naar een restaurant o.i.d. Konden gaan. Zonder eigen vervoer zit je daar wel behoorlijk vast. Mocht het mooi weer zijn, dan is het wel heel erg leuk dat je in de naastgelegen rivier kunt zwemmen.

3. MAGOME (1 dag)

Accommodatie | In Magome logeerden wij in het hotel Magome Chaya, middenin het kleine stadje. Het is een echt Japans hotelletje.

Let op: je kunt hier niet eten, dat moet elders in het dorp doen op basis van reservering en de restaurants sluiten vroeg. Wij kwamen later aan en konden nergens meer terecht.

Bezienswaardigheden | Het dorpje zelf stelt niet veel voor, maar is wel leuk om even doorheen te lopen. Wij gingen vooral naar Magome vanwege de oude postweg die daar doorheen komt. Vanuit Magome kun je wandelen naar Tsumago, zo’n 7,5 kilometer verderop. Je kunt ook verder, maar omdat wij met onze kinderen reisden was dit voor ons een fijne afstand. De route leidt door dorpjes, tussen rijstvelden door en door bossen (met beren?). Erg mooi.

Onze mening | Magome is erg klein, de wandeling naar Tsumago is leuk, maar ik kan me voorstellen dat je op andere plaatsen ook mooi kunt wandelen. Het is een behoorlijke toer om er te komen (met OV), dus ik weet niet of ik dit nu per se zou aanraden. Tsumago is een wat grotere plaats en dus waarschijnlijk wat leuker om te verblijven, maar als je dan naar Magome wilt, dan loop je meer bergop.

4. TAKAYAMA (2 dagen)

Accommodatie | Wij logeerden in de guesthouse van een klooster: Temple Hotel Zenko-Ji. Het is een vrij eenvoudige, echt Japanse accommodatie. We sliepen er op matrasjes op de Tatami vloer. De badkamer was gedeeld, maar wij bleken de enigen in de gang, dus maakten ook als enige gebruik van de badkamer en onsen. Er is een grote keuken aanwezig waar je je eigen eten kunt bereiden.

Bezienswaardigheden | Takayama is bekend om zijn oude centrum, dat voor een groot deel nog bestaat uit houten gebouwen: winkels en huizen. Dat maakt het centrum enorm mooi om te zien en leuk om doorheen te wandelen. Ook zijn er in het centrum diverse tempels die je kunt bezoeken.

Wij bezochten in Takayama ook het openluchtmuseum. Zeker met kinderen is dat echt de moeite waard. Het geeft een goed beeld van hoe men vroeger in Japan woonde, maar je kunt er ook allemaal oud-Japanse spellen doen, leren rijstcrackers te bakken etc.

Onze mening | Takayama is zeker de moeite waard! Het centrum is mooi en gezellig en het openluchtmuseum is met kinderen heel erg leuk!

5. Kyoto (3 dagen)

Accommodatie | In Kyoto verbleven we weer in een appartement dat we boekten via AirBNB. Het lag mooi centraal. Van daaruit konden we te voet alles bezoeken of een bus pakken die om de hoek vertrok.

Bezienswaardigheden | Kyoto is een grote bezienswaardigheid. Met een Japanse inwoonster van de stad zijn wij een dag op pad geweest om een beetje off-the-beaten-track te gaan, maar zelfs zij nam ons nog mee naar de Fushimi-Inari Taishi shrine, de grote shinto shrine met de honderden rode poorten. Waanzinnig indrukwekkend. Maar ook het Gouden Paviljoen is prachtig. Het beroemde bamboebos vonden wij wat tegenvallen, maar als je toch in de buurt bent.

En verder is Kyoto gewoon een hele leuke, levendige stad om in rond te lopen. Vooral de wijk Gino is erg mooi. Dat is het oude gedeelte van de stad, met veel oude gebouwen en tempels, maar ook talloze geisha’s en vrouwen in kimono’s op straat. Wij stuitten zelfs nog op een traditionele Japanse bruiloft met dito geklede gasten.

Onze mening | Als je naar Japan gaat, moet je ook naar Kyoto. En alle highlights wil je nu eenmaal zien, dus doe dat ook vooral en bedenk dan ook dat Japanners er ook nog altijd graag komen!

6. OSAKA (2 dagen)

Accommodatie | Ook in Osaka hadden wij een appartement geboekt via AirBNB. Dit appartement had zelfs een balkon, vanwaar je uitkeek op een pleintje. Het ligt temidden van de creatieve wijk van Osaka, vlakbij een groot winkelcentrum, heel veel leuke restaurantjes en ook dichtbij de beroemde rivier met alle neonreclames.

Bezienswaardigheden | Onderweg, tijdens onze reis van Kyoto naar Osaka zijn wij uitgestapt in Himeji, een groot wit kasteel op een berg. Zeker met kinderen is dat wel erg de moeite waard en het gebouw op zich is sowieso heel mooi. In Osaka was onze zoon jarig, hij werd 5 jaar, en dus zijn we een dag speciaal voor hem naar het Kaiyukan aquarium geweest. Dat ligt aan de rand van de stad (makkelijk per metro te bereiken) en heeft de grootste watertank ter wereld, waarin, tot grote vreugde van onze zoon, een walvishaai rondzwemt (en andere vissen). De tweede dag zijn wij door Osaka gaan lopen, de grote winkelcentra en -straten en de straatjes rondom ons hotel waarin je veel Japanse stripwinkels vindt en andere artistieke boutiques.

Onze mening | Osaka is een echte werkstad. Het leeft er, meer dan in Kyoto vonden wij. Kyoto doet wat toeristischer aan, wat mooier, verfijnder, waar Osaka nog behoorlijk ruw en rauw is. Een beetje het verschil tussen Amsterdam en Rotterdam. Wij waren erg weg van Osaka, omdat je meteen het gevoel hebt dat je wordt opgenomen in de stad. En hoewel de mensen in Japan overal bijzonder vriendelijk zijn, vonden wij ze in Osaka opvallend vriendelijk.

7. KOYA-SAN (1 dag)

Accommodatie | Koyasan staat bekend om alle kloosters en tempels en om die reden wilden wij ook in een klooster verblijven. Wij boekten ons kloosterhotel Saizen-in via de lokale organisatie Shukubo.net, maar je kunt het hotel tegenwoordig ook gewoon boeken via booking.com. Het was een grote kamer met op de vloer tatami-matten en opgerolde matrassen en dekbedden. Deze worden voor je opgemaakt, of je legt ze zelf klaar voor de nacht. De etenstijden volgen het kloosterritme. Om 6.30u mag je deelnemen aan de gebedsdienst, ik vond dat erg bijzonder. En om 7.00u wordt het typisch Japanse ontbijt geserveerd in een gemeenschappelijke ruimte. Je zit aan lage tafeltjes, op de grond en krijgt soep, vis, rijst, thee en nog wat groente. Erg lekker! Het avondeten is ook inclusief en krijg je geserveerd op de kamer. Er worden dan lage tafeltjes binnengebracht met daarop wederom een blad met rijst, vis, soep, groente, dessert en drinken gaat op bestelling.

Bezienswaardigheden | De route naar Koya-San toe is al de moeite waard. Het laatste stuk ga je met een kabeltrein die steil tegen de berg op gaat. Heel spectaculair. Koya-San zelf staat vol met tempels en kloosters, het is het hoofdkwartier van het Shingon-Boeddhisme. Overal zie je monniken en nonnen rondlopen. Het meest beroemd is de grote rode tempel in het midden van het dorp, de Daito-pagode. Op datzelfde terrein staan nog meer tempels en gebouwen die je kunt bekijken. Wij bezochten in Koya-San ook de Okunoin begraafplaats, de grootste van heel Japan. Die ligt prachtig in de bossen en de wandeling op zichzelf is al prachtig.

Onze mening | Wie het echte, traditioneel boeddhistische Japan wil leren kennen moet zeker naar Koya-San. Slaap dan ook in een klooster, doe mee met de gebedsdienst (op de kamer ligt een handleiding van hoe je je moet gedragen, heel handig) en wandel naar alle tempels en kloosters. Ook de begraafplaats was erg de moeite waard.

8. NARA (1 dag)

Accommodatie | In Nara sliepen wij in het gezellige en kleine Sakuraya Guesthouse. De eigenaresse verwelkomde ons hartelijk en wij sliepen in een Japanse kamer, op matrassen op de tatami vloer. Het is er ontzettend netjes en de eigenaresse is bijzonder vriendelijk en behulpzaam. Ze biedt diverse typisch Japanse activiteiten, maar onze dochter wilde graag leren origami’en en dat heeft zij zelf met haar gedaan. Met alle geduld leerde ze zo verschillende figuren vouwen. Het ontbijt is Japans of Westers, naargelang je eigen keuze.

Bezienswaardigheden | Nara is bekend om het hertenpark waarin je ook talloze tempels vindt. Een prachtig stuk dus om doorheen te wandelen. De stad zelf is niet heel bijzonder, maar het park daarentegen is enorm groot. En zo ook de tempel met de reusachtige boeddha: Todai-Ji. Tussen de tempels door lopen herten die je kunt aaien en overal staan ook kraampjes waar je speciale koekjes kunt kopen om aan de dieren te geven.

Onze mening | Voor een reis door Japan met kinderen is Nara een perfecte plek! Zelf kun je tempels bekijken, terwijl de kinderen tussendoor met de herten bezig zijn. En verblijf dan ook in ons guesthouse, dat is echt heel fijn!

9. HAKONE (1 dag)

Accommodatie | In Hakone verbleven wij in het Fuji Hakone Guesthouse. Het is een prima guesthouse en betaalbaar, maar ook erg eenvoudig. Let op, het ligt wat hoger dus het is ook wat kouder! Eetgelegenheden zijn een stukje lopen of met de bus.

Bezienswaardigheden | Ons plan was om met de Hakone kabelbaan te gaan. Deze voert over een aantal actieve vulkanen en vanuit de kabelbaan schijn je mooi uitzicht te hebben op Mt. Fuji (die je overigens onderweg vanuit de trein naar Hakone ook al kunt zien). Helaas was, toen wij net in de kabelbaan wilden stappen, er sprake van teveel en te giftige gasuitstoot, waardoor wij niet mee mochten. Daarom hebben wij een boottocht gemaakt over het meer, vanwaar je ook Mt. Fuji zou kunnen zien. Uiteindelijk hebben we nog wel het tweede deel van de kabelbaan heen en terug gedaan en dat was prachtig.

Onze mening | Als je Mt. Fuji wilt zien, zorg dan dat je dichterbij Mt. Fuji zit en betaal daar desnoods ook meer voor. Ons guesthouse is niet de moeite waard en de boottocht vonden wij ook niet echt geweldig. Het is vrij saai, je steekt het meer over, aan de andere kant kun je wat eten (tussen de overige toeristen) en je komt weer terug. Onderweg zagen wij Fuji niet. De kabelbaan was prachtig, waarschijnlijk nog veel mooier als je ook echt de hele route kunt doen, maar dat weet je nooit van tevoren.

10. TOKYO (1 dag)

Accommodatie | Dit keer verbleven we in Shibuya, meer het zakelijke deel van Tokyo. We sliepen in een appartement dat we boekten via AirBNB. Wederom een mooi, schoon appartement.

Bezienswaardigheden | In Shibuya wil je natuurlijk het grote kruispunt zien! Een geweldig gezicht, vooral vanuit de Starbucks op de eerste verdieping. Wij zijn verder door het zakelijke/winkelgebied gewandeld en hebben een bezoekje gebracht aan het Kawaii Monster Cafe. Dat ligt in een wijk waar je op straat veel meisjes ziet die vrij ‘popperig’ (gyaru) verkleed gaan en dat is ook leuk om te zien.

Onze mening | Ook dit deel van Tokyo is weer de moeite waard. Heel anders dan de wijken waar wij de eerste dagen zaten. Om een compleet beeld van Tokyo te krijgen is het dus zeker aan te raden om beide delen te zien.

ALGEMENE INFO OVER REIZEN DOOR JAPAN:

Japan is een heel veilig land. Er is weinig criminaliteit en dat merk je ook op straat. Mensen lopen netjes links of rechts en stoten elkaar nauwelijks of niet aan. Enige waarmee je soms wordt geprikt zijn de paraplu’s, want die worden gebruikt tegen regen en tegen de zon en aangezien Japanners wat kleiner zijn dan de gemiddelde Nederlander. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld, ook niet ’s nachts of ’s avonds.

Japanners zijn heel beleefd, maar ook duidelijk, in tegenstelling tot veel andere Aziatische landen. Ze willen van alles voor je doen, maar als het niet kan, dan kan het niet.

Wij vonden Japan een duur land. Hotels zijn bijzonder duur (voor 4-persoonskamers), maar ook het eten en drinken is niet goedkoop. Het loont dus wel om goed te bekijken waar je gaat eten.

Japanners zijn gesteld op hun rust. Zelfs in de grote steden viel het ons op dat het op straat behoorlijk rustig is. Er wordt niet getoeterd, niet geschreeuwd etc. Zelfs in de trein hangen bordjes waarop staat dat je weliswaar op je computer mag werken, maar niet te hard mag tikken en in de bus mag je niet bellen. Wel goed om daar rekening mee te houden.

In vrijwel alle accommodaties (behalve de AirBNB appartementen) is standaard een onsen aanwezig. Een onsen is een Japanse badkamer met een bad waarin je heet water laat lopen en douches om jezelf weer af te spoelen en jezelf echt te wassen. In alle onsens hangt een ‘gebruiksaanwijzing’, zodat je het ritueel op de juiste manier doorloopt. Erg fijn en leuk om te doen.

Het eten in Japan is fantastisch. Ok, het is behoorlijk aan de prijs, maar naast dat je overal de heerlijkste sushi kunt eten, zowel met vis, als met vlees, als vegetarisch, is al het Japanse eten zo ontzettend lekker! Zelfs in de supermarkt vind je (veel lekkerder dan in Nederland) voorverpakte sushi in tig varianten, sateetjes of warme broodjes.

Voor ons was Japan de eerste echt verre backpackreis met onze kinderen. Met al onze reiservaring kozen we voor een land waar het niet al te smerig was en het gemakkelijk rondreizen was met het OV. En dat was Japan ook echt. De treinen rijden stipt op tijd, het is overal brandschoon, heel rustig, heel vriendelijk voor kinderen, de mensen zijn behulpzaam. Overal wordt wel wat engels gesproken en met handen en voeten kom je ook een heel eind. Voor ons is Japan absoluut een aanrader!

Volg en like Antropomo
Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Pinterest
Instagram