Antropomo by Monique Jacqueline Tekstra-van Lochem

 

 

Reizen, reizen, reizen

 

Al zolang ik me kan herinneren ben ik gek op reizen. In groep 4 maakte ik al tekeningen van Afrikaanse dorpjes en maakte ik van de vingers van mijn hand mensen uit verschillende landen. Op mijn zeventiende mocht ik voor het eerst echt alleen ver weg: zes weken lang wonen en leven bij een gezin in Zuid Afrika. De wereld ging letterlijk voor mij open.
Na mijn eindexamen konden mijn ouders er dan ook niet meer omheen. Ik moest en zou een jaar lang naar het buitenland. Dat werd deels Dublin en deels Ecuador. Voor mijn talen. Een goede voorbereiding op mijn studie Culturele Antropologie.

 

 

 

Cultureel antropoloog

 

Tijdens die opleiding draaide alles om de vraag die ik me mijn hele leven al stelde: “Waarom leven mensen zoals ze leven?”. Alles viel op zijn plek. De antropoloog die altijd al in mij zat, kon er eindelijk uit komen. Tijdens de reizen die ik maakte, maar zeker tijdens mijn afstudeeronderzoek in India. Daar woonde en leefde ik 4 maanden lang tussen de Tibetaanse monniken voor mijn onderzoek naar het leven van de kinderen in het boeddhistische klooster.

 

 

 

Kinderboeken

 

Toen ik zelf kinderen kreeg (dochter Noor in 2009 en zoon Quint in 2011) en inmiddels werkte met kinderen, wilde ik ook die hele jonge kinderen al vertellen over mijn reizen en vooral over de enorme diversiteit aan mensen die ik tijdens die reizen had ontmoet. Juist aan kinderen en niet alleen aan volwassenen. Kinderen hebben nog geen oordeel, vinden alles goed zoals het is en staan enorm open voor nieuwe ervaringen.

 

En zo werd Tenzin geboren, het nieuwsgierige jongetje dat de verre reis maakt van Tibet naar India, om daar in een klooster te wonen en avonturen te beleven met zijn neefje in het boek ‘Tenzin viert feest’.

 

Met kinderen kun je geweldig praten over culturen, gewoonten, kleding en eten van over de hele wereld die voor hen (deels) misschien ook wel nieuw zijn. Kinderen zien sneller overeenkomsten dan verschillen. En dat vind ik mooi. Daar kunnen wij als volwassenen veel van leren. En dat is dan ook de basis van mijn nieuwste kinderboek Hé, wie ben jij?’, voor kinderen vanaf 2,5 jaar. In dit prachtige, grote (A3 formaat!) en stevige boek, waarvoor Lonneke Limpens de kleurrijke illustraties maakt maken kinderen kennis met 20 leeftijdgenootjes van over de hele wereld en leren van hen waar ze wonen en met wie, hoe ze zich verplaatsen, wat ze graag doen, wat ze eten en hoe ze praten. Dit boek verschijnt in het voorjaar van 2020.

Voor de iets oudere kinderen verschijnt eind 2020 de verhalenreeks over Noor & Quint, een broer en zus die samen over de wereld reizen en in ieder land met hun vriendjes en vriendinnetjes van alles meemaken en tegelijkertijd leren over de gewoonten, religie en cultuur. 

 

 

 

Mensen inspireren mensen

 

Mijn missie met Antropomo is om volwassenen en kinderen de rijkdom aan culturen in de wereld te laten zien. Op alle mogelijke manieren. Want we kunnen zoveel van elkaar leren!

 

Bij Antropomo doe ik dat als schrijver en als directeur van de Stichting Uitgeverij Antropokids doe ik dat door het uitgeven van kinderboeken, lesmaterialen, spellen en videoproducties. Op die manier wil ik die “andere” wereld een beetje dichterbij huis te halen. En het “vreemde” een beetje minder “vreemd” te laten zijn.

 

Mensen zijn uiteindelijk altijd vooral ook gewoon mensen, waar ze ook geboren worden.